“Hallo, ik ben Nostra en ik ben verslaafd” is de eerste gedachte die door m’n hoofd schoot na het zien van de documentaire Fed Up. Gelukkig ben ik niet alleen en is de rest van de bevolking dat ook. We nemen allemaal iets wat onze hersenen nog meer stimuleert dan cocaïne, namelijk suiker. Zelf snoep ik dagelijks, maar zelfs als je dat niet doet is de kans groot dat je meer suiker binnenkrijgt dan je je realiseert, zelfs boven de dagelijks aanbevolen hoeveelheid. In heel veel producten die je in de supermarkt koopt zitten namelijk toegevoegde suikers, ook in producten waar je dat niet verwacht.
Deze Amerikaanse documentaire laat de kijker zien hoe suiker z’n effect heeft op de maatschappij en hoe producenten van voedsel datgene wat we consumeren vol stoppen met suiker (omdat we het daardoor lekkerder vinden en meer kopen), zonder zich te bekommeren op de gevolgen op de gezondheid. De gemiddelde Amerikaan is door de jaren heen zwaarder geworden en dat overgewicht zal ook z’n effect hebben op de gezondheidszorg. Alhoewel de Michelle Obama iedereen stimuleert om minder te eten en meer te sporten, zeggen de geïnterviewde experts dat die gedachte onjuist is. Er moet anders naar eten gekeken worden. Dat ongezonde eten begint al jong en het was een schok om te zien dat in de kantines van Amerikaanse scholen grote ketens als Pizza Hut zorgen voor de maaltijden. Gezonde alternatieven zijn er vaak niet en als een kind kan kiezen tussen iets wat gezond is en iets waarvoor ze veel reclame zien je makkelijk kan raden welke van de twee de voorkeur heeft.
Natuurlijk is het feit dat suiker slecht voor je is geen nieuw gegeven, maar Fed Up is zo goed in elkaar gezet (zowel visueel door middel van diverse “infographics” als door boeiende interviews) dat het je weet te overtuigen dat je meer op je eten moet letten. Zelf heb ik de film een week geleden gekeken en ben ik eens gaan letten op de hoeveelheid suiker die ik dagelijks binnen krijg en je verbaast je om te zien dat suiker zelf in de plakjes worst op je brood zit. Het heeft mijn eetpatroon voorlopig even veranderd, waardoor je niets anders kan dan concluderen dat dit een zeer effectieve documentaire is die ik dan ook iedereen aanraadt. Misschien kan je door het zien van Fed Up iets doen om van je verslaving af te komen.
Ik begin er ook steeds meer op te letten. Mij maakt het vooral moe, heb ik het idee. Maar dat het bijvoorbeeld ook in worst zit, is eigenlijk toch wel erg. Back to basic is misschien nog wel veel lekkerder ook.
Het heeft op het moment in ieder geval mijn eetpatroon aangepast (ik was al van plan om wat sportiever te gaan zijn en daar ben ik afgelopen week mee begonnen) om toch weer wat fitter te worden. Dus deze documentaire heeft zeker een extra zetje in de rug gegeven. 🙂
Pingback: Recensie: That Sugar Film (2014) - De Filmkijker