De filmindustrie heeft diverse grote filmbedrijven. In het verleden keek ik al naar de verhalen achter de logo’s van een aantal van deze bedrijven. Deze keer duik ik in de geschiedenis van het Warner Bros logo.
De geschiedenis van Warner Brothers is een fascinerende. De gebroeders Wonskolaser emigreerden samen met hun ouders vanuit Polen (dat onder controle stond van Rusland) naar Amerika. Daar besloot hun vader de familienaam te wijzigen naar Warner. De broers groeiden op en begonnen met het vertonen van The Great Train Robbery in een lege winkel, die ze de Bijou noemden. In 1903 kochten ze een klein theater en bouwden het om tot de Cascade, een Nickelodeon bioscoop waar mensen films konden kijken voor een “nickle” (vandaar de term Nickelodeon). In 1904 richtten ze een distributiebedrijf op en ze begonnen rond de eerste wereldoorlog met het produceren van films. In 1918 openden ze hun studio in Hollywood en het bedrijf begon gestaag te groeien. Warner Bros bracht de eerste “talkie” (film met geluid) uit, The Jazz Singer. De documentaire The Brothers Warner is een goed startpunt als je nog meer over ze wilt weten.
Door de jaren heen is het logo dat het bedrijf gebruikt veranderd.
1923-1929
Het originele logo had al een schild (waarvan overigens niet duidelijk is waarom deze gekozen is) en de letters WB, maar ook een foto van de daadwerkelijke studio.
1929-1936
In deze versie van het logo is de foto verdwenen en vullen de letters het gehele schild. Er is ook toegevoegd: “WARNER BROS. PICTURES, Inc and The Vitaphone Corp. present”
Volgens Wikipedia:
Vitaphone was een geluid film proces die gebruikt werd bij speelfilms en bijna 1000 korte films die geproduceerd werden door Warner Bros. en haar zusterstudio First National van 1926 tot 1930. Vitaphone was de laatstet, maar meest succesvolle, geluid-op-een-disk proces. Het geluid werd dus niet op de film zelf gedrukt, maar kwam apart op een 16 inch (40 cm) en, later, 12 inch (30 cm) LP die opgenomen was op 33 1/3 rpm, de snelheid die als eerste voor dit proces gebruikt werd. De platen werden op een platenspeler afgespeeld die indirect gekoppeld was aan de motor van de projector terwijl de film werd afgespeeld..
1936-1937
In de volgende versie van het logo zoomde het logo in uit een aantal wolken, gevolgd door de tekst “WARNER BROS. PICTURES, Inc. Present” die er overheen werd geprojecteerd.
1938-1948
Het logo heeft nu meer diepte en een strook met de tekst “WARNER BROS. PICTURES, INC.”.
1948-1967
De klassieke WB logo kleuren, goud en blauw, worden geïntroduceerd. In sommige versies zijn op de achtergrond wolken te zien, maar het logo verschijnt soms ook over de film zelf, zoals het bovenstaande shot uit de Hitchcock film Rope laat zien.
1967-1970
Aan het einde van de jaren zestig werd het logo ingrijpend verandert toen Seven Arts productions de controle overnam. Het logo was nu geel en wit en relatief simpel.
1970-1972
Toen het nieuwe Warner Bros-Seven Arts gekocht werd door Kinney National Company besloot het Seven Arts weer van de naam weg te halen en daarbij dus ook het logo te veranderen.
1972
Dit logo werd maar zeer kort gebruikt en leek op het logo zoals dat eerder ook al gebruikt werd.
1972-1984
In 1972 werd het logo opnieuw ontworpen door de legendarische grafisch ontwerper Saul Bass.
1984-2001
In 1984 kwam het klassieke logo weer terug.
1998-2011
In 1998 werd een CGI versie van het logo geïntroduceerd dat begon met een foto van de studio, een waterrimpeling hierover heen en het tonen van het logo.
2011-
[youtube=https://www.youtube.com/watch?v=5bjdCgnveJQ]
De laatste versie verandert in het New Line Cinema logo.
Bekijk ook:
[cgview tags=logo size=small lightbox=0]
Leuke post! Omdat ik zo gewend ben aan de klassieke logo en de variaties daarvan is het echt raar om de logo’s ’67-’70 en ’72-’84 te zien! Ben blij dat ze na ’84 terug zijn gegaan naar het klassieke logo.
Ik moet eerlijk toegeven dat die van ’72-’84 toch nog steeds m’n favoriet is 🙂
Oh echt? Ik kan duidelijk niet tegen veranderingen. Dat zal er wel mee te maken hebben :p
Het is zo’n simpel logo en ik moet ook toegeven dat ik dat logo ook nog herinner van platen waarop het stond…dus een beetje nostalgie ook
Gave artikel! 🙂
Thanks!