RKO maakte ooit deel uit van de grote vijf studios gedurende de gouden tijden van Hollywood. De studio was verantwoordelijk voor klassieke films als King Kong, It’s a Wonderful Life en Citizen Kane. Het bracht Fred Astaire en Ginger Rogers samen en Cary Grant had heel lang een contract met deze studio. Alhoewel de RKO naam nog steeds bestaat is het niet meer het grote bedrijf wat het ooit was aangezien het originele RKO in 1960 failliet ging.
De studio ontstond in 1928 en bestond uit verschillende onderdelen: De Keith-Albee-Orpheum (KAO) bioscoop keten, RCA Photophone en de Film Booking Offices (FBO) of America. De reden achter de formatie van de studio was een kans die RCA zag om mee te gaan met het begin van films met geluid nadat Warner Bros daar in 1927 een groot succes mee had. Dat verklaart ook meteen de R in de naam van de studio aangezien RCA (Radio Corporation of America) een aandeel van 66% in het bedrijf had. Het schijnt dat Sarnoff, die RCA Photophone begonnen was, het logo van de grote radiotoren verzonnen heeft.
Initieel filmde RKO bij de voormalige FBO studios, wat resulteerde in de eerste twee films: Syncopation en Street Girl. Toen de depressie begon stopte het bedrijf niet met geld uitgeven en kreeg daardoor financiële problemen. RKO slaagde er in om een distributie overeenkomst te sluiten met Walt Disney en verzorgde de verspreiding van de films van 1936 tot 1954. Toen televisie populair werd was dat een volgende tegenslag omdat er minder publiek naar RKO films ging, waardoor de winst omlaag ging. Tegelijkertijd kreeg Howard Huges controle over het bedrijf en maakte een aantal slechte beslissingen. Hij verkocht in 1955 zijn aandelen aan de “General Tire and Rubber Company”. Door mismanagement verdween de studio langzaam en bracht in 1959 de laatste film uit. De naam zag echter in 1981 weer het lich toen RKO Pictures Inc. verschillende films co-produceerde.
1929-1956
Het klassieke logo van de radiotoren die signalen uitzendt.
Begin jaren 30
Na een fusie met Pathé werd dit logo een korte tijd gebruikt.
1981-1987
Een erg simpel logo waar een bliksemschicht (die eerder gebruikt werd aan het einde van films) zoomt richting de kijker, waarna RKO Pictures verschijnt.
1987-1992
Dit logo lijkt te beginnen als het originele logo met de radiotoren, maar na een paar seconden verschijnt het vorige logo.
1997-2007
[youtube=http://www.youtube.com/watch?v=o0Y3coWEIhc]
Een moderne 3d versie van het klassieke logo, waarbij de letters lijken op bliksemschichten.
Nu
Het logo zoals deze nu op de RKO website gebruikt wordt.
Bekijk ook:
[cgview tags=logo size=small lightbox=0]