Alhoewel er veel mensen zijn die Robin Williams kennen van zijn standup komedie en zijn tv show Mork en Mindy, kende ik hem persoonlijk voornamelijk uit de films waarin hij speelde. Of dat nu z’n komische werk was in films als Aladdin, Mrs. Doubtfire en Flubber of z’n serieuze rollen in Awakenings, What Dreams May Come, One Hour Photo, Good Will Hunting en Dead Poets Society. Hij was een zeer veelzijdige acteur die altijd een genot was om naar te kijken. Het kwam in 2014 dan ook als een schok toen het nieuws bekend werd dat hij een einde aan z’n leven had gemaakt. Deze HBO documentaire (te bekijken via Ziggo) kijkt naar zijn leven, met zowel de voorspoed als tegenslagen.
Come Inside My Mind bestaat uit een combinatie van archiefbeelden, audio van interviews met Williams zelf, familie (z’n zoon en ex-vrouw) en collega’s (Billy Crystal, David Letterman end anderen). Deze film geeft de kijker een uitgebreid beeld van z’n leven op persoonlijk als professioneel vlak. Alhoewel hij opgroeide alsof hij enig kind was, bleek hij later toch twee broers te hebben. Z’n vader reisde veel voor z’n werk, wat betekende dat de familie vaak verhuisde en dat Williams regelmatig op zichzelf aangewezen was als hij op zoek was naar vermaak. Hij vond zijn passie toen hij ging acteren en door combinatie van talent en geluk speelde hij een rol als het buitenaardse wezen Mork in een aflevering van Happy Days, wat uiteindelijk werd omgezet in een aparte serie. Zijn eerste filmrol, Popeye, was geen succes. Het was een tijd waarin TV sterren niet in films speelden en deze werelden zeer gescheiden waren. Hij bleef echter standup doen, maar worstelde tegelijkertijd met een drugsprobleem. Toen John Belushi overleed aan een overdosis was voor hem het moment om te veranderen. Hij was namelijk de avond voor z’n dood bij hem. Hij besloot Los Angeles te verlaten en wist succesvol te zijn als filmster. Hij haalde z’n energie uit het aan het lachen maken van anderen en wilde altijd iedereen blij maken. Toen hij er achter kwam dat hij Parkinsons had (wat na z’n dood een onjuiste diagnose bleek te zijn) stortte z’n wereld in. Met een speelduur van bijna twee uur is dit een film die niet alleen zijn leven als groot komiek en acteur viert, maar ook aandacht geeft aan het feit dat hij met persoonlijke problemen worstelde. Daarmee zet het Robin Williams niet als idool neer, maar als een gewoon mens die briljant was in het werk dat hij deed.
Ja, geweldige documentaire. Heb hem nu twee keer gezien. Eerste keer had ik ‘m een negen gegeven. Na de tweede keer ben ik het roerend met jouw acht eens.
Mooi om te horen dat je het er mee eens bent 🙂