Op 10 maart 1876 voerde Alexander Graham Bell het eerste telefoongesprek ter wereld uit. Hiervoor was directe communicatie over lange afstand alleen via telegraaf mogelijk, maar na de uitvinding van de telefoon veranderde dat. Telefoons hebben ook in films een belangrijke rol weten te veroveren, maar de ontwikkeling naar mobiele telefoons heeft diverse scriptschrijvers ook gedwongen om manieren te vinden om een personage niet langer bereikbaar te laten zijn, zodat er spanning kan worden opgebouwd. Maar welke telefoongesprekken uit films zijn blijven hangen? Een overzicht van 13 memorabele
Taken
De grootste angst van een vader is dat z’n kinderen iets overkomt. Die nachtmerrie wordt in Taken realiteit, maar omdat Bryan Mills (Liam Neeson) een voormalig CIA agent is, weet hij waartoe hij zelf in staat is. Dat resulteert in het onderstaande telefoongesprek, waarin hij haarfijn uitlegt aan de kidnappers hoe ze moeten handelen en wat er gebeurt als ze dat niet doen.
Scream
Deze franchise van Wes Craven wist enorm sterk te openen met een scène waarin Casey Becker (Drew Barrymore) alleen thuis is en op het punt staat een film te kijken. Wat begint als een relatief normaal gesprek verandert in een paar minuten tot een angstaanjagend telefoontje. Een indrukwekkend begint van deze slasher-film.
Locke
Dat een telefoongesprek langer kan duren dan een enkele scène bewijst Locke, waarin een manager in de bouw (Tom Hardy) één van z’n meest cruciale projecten tot een succesvol einde moet brengen een telefoontje krijgt. Terwijl hij in de auto rijdt probeert hij z’n leven bij elkaar te houden, dat door dat gesprek op losse schroeven is komen te staan. Een knappe rol, waarin alleen Hardy in beeld is en je meeleeft met z’n problemen.
Ransom
Net zoals in Taken draait het hier ook om een vader (Mel Gibson), wiens kind gekidnapt is. Hij probeert te onderhandelen, maar komt op een punt waar hij besluit dat het genoeg is en hij weigert nog verder te onderhandelen. Een intens moment in deze thriller is het resultaat.
Cellular
Voordat Chris Evans bekend werd met z’n rol als Captain America, speelde hij in deze film uit 2004. Steeds meer mensen kochten destijds mobiele telefoons en deze film draaide daar compleet om. Wanneer Ryan (Evans) op z’n mobiel een telefoontje krijgt van een vrouw die zegt gekidnapt te zijn en waarschijnlijk niet nog een keer kan bellen, is het aan hem om haar te vinden. Hij moet echter wel proberen een verbinding te houden en met een batterij die bijna op is en dekking die niet overal optimaal is, is het de vraag of het hem gaat lukken. Het is misschien geen topfilm, maar wel een uniek uitgangspunt voor een film.
Jerry Maguire
Als je deze film kent, dan springen de woorden die Jerry Maguire (Tom Cruise) in de gelijknamige film schreeuwt meteen in je hoofd. “SHOW ME THE MONEY!”. Deze sportmanager die genoodzaakt is voor zichzelf te beginnen moet aan een atleet bewijzen dat hij in staat is z’n belangen te behartigen. Het is misschien wel één van de meest memorabele momenten uit de film, die daarna nog jaren door velen herhaald is.
Phone Booth
Stuart Shepard (Colin Farrell) is een gladde jongen die zich groter voordoet dan dat hij is. Wanneer hij in New York bij een telefooncel een gesprek aanneemt en hoort dat hij niet weg mag omdat de man aan de andere kant van de lijn een scherpschuttersgeweer op hem gericht houdt, is dat het begin van een nachtmerrie. De stem vertelt hem wat hij allemaal over hem weet en dwingt hem allerlei dingen te doen, zoals de politie beledigen, om in leven te blijven.
John Wick
Met John Wick liet Keanu Reeves zien wat hij op het gebied van vechtkunsten in huis had. Deze heerlijke actiefilm, waarin hij als gepensioneerde huurmoordenaar besluit wraak te nemen wanneer hij wordt aangevallen heeft vele memorabele momenten, inclusief een aantal telefoongesprekken die je niet snel vergeet.
Burn After Reading
In deze film van de gebroeders Coen krijgen twee fitnessinstructeurs (gespeeld door Brad Pitt en Frances McDormand) een disk van de CIA in handen, die ze voor veel geld willen verkopen. Ze bellen hiervoor Osborne Cox (John Malkovich) die al snel doorheeft dat degene die hij aan de lijn heeft niet al te snugger is en hem dat laat weten. [Recensie]
The Call
Halle Berry speelt een 911-telefoniste die een gesprek binnenkrijgt van een meisje dat ontvoerd is. Omdat ze in het verleden een soortgelijk telefoontje verkeerd af heeft gehandeld worstelt ze enorm en doet ze er alles aan om het meisje te redden en de dader te vinden.
The Departed
In The Departed gaat het om een undercover politie-agent (Leonardo DiCaprio) en een mol binnen de politie (Matt Damon) die elkaar proberen te vinden. Dat resulteert in een telefoongesprek waarin de spanning te snijden is.
The Guilty
In deze Deense film, die wat overeenkomsten vertoont met The Call, probeert een politie agent die een 112-gesprek aanneemt een vrouw te helpen, terwijl hij tegelijkertijd worstelt met z’n eigen problemen.
[Recensie]
Dr. Strangelove or: How I Learned to Stop Worrying and Love the Bomb
In deze komische film van Stanley Kubrick is er de dreiging van een nucleaire oorlog en probeert de Amerikaanse president (gespeeld door Peter Sellers) er alles aan te doen om dit te voorkomen. Hij belt met z’n Russische collega en dat resulteert in deze onnavolgbare dialoog:
Zijn er nog andere telefoongesprekken in films waarvan jij denkt dat die genoemd hadden moeten worden? Laat het hieronder weten!
Uitstekend lijstje! Bonuspunten voor Scream. <3
Toen ik die er in zette vermoedde ik al dat jij dit wel een goede toevoeging zou vinden 😉