The Imagineering Story (2019) – Serie recensie

The Imagineering story recensie

Wie denkt aan Walt Disney denkt onlosmakelijk aan animatiefilms, maar waarschijnlijk ook aan een de diverse pretparken die zich overal op de wereld bevinden. In de serie The Imagineering Story, die beschikbaar is op Disney+, zien we de geschiedenis van deze parken en de ontwikkelingen achter de schermen die er voor zorgden dat de parken een bepaalde magie bevatten. De ontwikkeltak achter de parken, WED Enterprises, werd later omgedoopt tot Walt Disney Imagineering en deze 6-delige serie kijkt naar hun rol en uitdagingen, vanaf het eerste park tot nu. En dat is niet altijd een makkelijke geweest.

Review The Imagineering Story

Toen Walt het idee kreeg om een pretpark te openen stond niet iedereen daar op te wachten. Disney geloofde echter in z’n idee en stak zich in diepe schulden, ondanks de risico’s. Bij de opening van het eerste park werkte niet alles, zakten bankjes weg in de grond en was het enorm druk. Toch liet het zien dat er voor een pretpark gebaseerd op Disney’s ideeën een markt was. Het was echter niet gelukt zonder de Imagineers, de medewerkers die iets moesten bedenken wat nog niet op deze manier gedaan was. Walt was daar enorm belangrijk bij, maar toen hij overleed was het de vraag of anderen zijn dromen konden verwerkelijken.

“een serie die veel inzicht geeft…”


 Wat The Imagineering Story zo boeiend maakt, is dat er gebruik wordt gemaakt van enorm veel archiefmateriaal en interviews met medewerkers. Zo ontstaat een uitgebreide kijk in de keuken van de parken en de uitdagingen die er waren. Disneyland Parijs was bijvoorbeeld lange tijd verlieslijdend en de uitbreiding van het park was slecht. Maar ook voor The Imagineers waren er periodes waarbij ze niet langer de steun kregen van de top en het de vraag was of ze zouden blijven bestaan. Het is namelijk een enorm dure tak omdat research & development niet goedkoop is wanneer je die ideeën over attracties in het echt wil bouwen om te zien of ze werken. Gelukkig wisten Michael Eisner en Frank Wells de waarde van deze ingenieurs juist in te schatten en konden ze, ondanks een tijd waarin er veel ontslagen vielen, doorgaan. Toen Bob Iger CEO werd gebruikte hij de kennis en kunde om niet alleen nieuwe parken te openen, maar ook de slecht draaiende parken te verbeteren.

Het is fascinerend om te zien hoe nieuwe attracties ontwikkeld worden en hoeveel er aan gedaan wordt om er voor te zorgen dat ze daadwerkelijk iets bieden wat het publiek nog nooit eerder heeft gezien. Van de eerste gerobotiseerde versie van Lincoln halverwege de vorige eeuw tot een bijna eng realistisch uitziende en bewegende Na’vi de afgelopen jaren, zie je hoe de Imagineers verbeteringen blijven doorvoeren. Dit is een serie die veel inzicht geeft en goed ge-edit is en de kijker meeneemt met een gestructureerd reis door de parken en de decennia heen.

Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *